Potattaa

Töissä potuttaa, mutta kotona potattaa. Kerronpa teille tuosta jälkimmäisestä.

Potta roikkui hankintalistallamme varsin pitkään. Ehdimme käydä eräilläkin ruokaostoksilla, ennen kuin saimme kierrettyä Prisman yläkerran kautta  ja kaapattua mukaan perinteisen selkänojallisen istumapotan.  Liikuttavaa nähdä, että sama 1970 -luvun muotoilu on ollut niin hyvin suunniteltua, ettei sitä ole kolmessa vuosikymmenessä tarvinnut tippaakaan muuttaa. Harmi, että värivaikoima oli kesyyntynyt, sillä olisi ollut aika kiva ostaa samanlainen oranssi potta kuin mitä itselläkin on ollut.

Olikohan muuten tuo potan virallinen nimi ”keijatuoli” niin ikään jäännettä 1970 -luvulta? Yksi potan ostokerta meni nimittäin mönkään, kun asialle lähetetty mies ei uskaltanut ostaa niin oudon nimistä kapinetta.

Kotiin päästyämme päätimme heti viettää iloista pottakauden avajaisjuhlaa. Lapselta  vain pöksyt pois ja potta kunniapaikalle keittiön lattialle. Hämmästynyt Pöpöläinen jäi istumaan potalle tyytyväisenä isän antamia autonavaimia tukien. Itse lähdin hakemaan kameraa ikuistaakseni ensimmäisen istunnon tulevia sukupolvia varten.

Mutta…. kuinkas kävikään. Pöpöläinen pudotti avaimet ja kumartui nostamaan niitä lattialta, jolloin koko potta keikkasi ja lapsiparka kaatui suoraan nenälleen, vaarallisesti kohti tuolinjalkaa. Onneksi mies ehti viime tipassa laittaa kätensä väliin pehmentämään kosketusta tuolinjalan kanssa. Suuri itku tuli siitä kuitenkin. 

No, ei muuta kuin uusi yritys ja nyt äiti ja isä vahtivat pientä pottailijaa silmät tarkkoina ja koko ajan ”pss, pss”  -ääntä päästellen. Mutta mitään toivottua toimintoa ei kuitenkaan tapahtunut. 

Eikä ole tapahtunut vielä viikonkaan pottailutreenien jälkeen. Potta on edelleen niin puhdas, että voisin juoda siitä vaikka aamukahvini.

Sen sijaan pari kertaa on käynyt niin, että potalta noustuaan, puhtaat vaipat pöksyihin saatuaan Pöpöläinen on hetken kuluttua vääntänyt housuihinsa aimo tortut.

Advertisement

7 responses to this post.

 1. Vai aimo tortut, hih 😀 Tuosta tuli mieleen se kerta kun meillä tuli aimo tortut pyyhkeelle sängyllä ilmakylpyjä ottaessa. Siinähän sitten siivottiin… Meillä ei pottailuun asti vielä tietty ole päästy, mutta olen ymmärtänyt että alkuun voi mennä kauankin ennen kuin sinne pottaan oikeasti jotain suhahtaa. Että ei muuta kuin kärsivällisyyttä 😀

  Vastaus

 2. Posted by Mona on 31/01/2008 at 22.28

  Sen saa alottaa just kun huvittaa. Puolivuotiaskin voi olla jo vanha tekijä. En siis tarkoita jälkiviisaasti, vaan tulevaksi opiksi, että kannattaako jotain tiettyä ikää odottaa. Kun tottuu laskemaan alleen, on uusi tilanne hämmentävä.

  Vastaus

 3. Posted by A:n äiti on 01/02/2008 at 11.22

  Meillä lapsen mummi raahasi potan vessan nurkkaan töröttämään lapsen ollessa seitsemän kuukauden ikäinen. Olen kuulemma itse aloittanut pottailun silloin. Joo-o. Vasta 1v 10kk ikäisenä lapsi alkoi oikeasti olla kypsä pottailulle. Sitä ennen siellä käytiin joskus istumassa, useimmiten tuloksetta. Minä en jaksanut aloittaa operaatioita pottailun aloittamiseksi, vaikka olen kuullut tarinoita tosi nuorista pottailijoista. Laiskan äidin strategia toimi hyvin. Lapsen osoittaessa kiinnostusta pottailulle ja vanhempien kannustuksella pottailu lähti lopulta helposti käyntiin. Kaksivuotiaamme on päiväkuiva. Lapsen isä uskaltaa lähteä ulos vaipattamatta lasta ja nukuttaa päiväunille. Minä en ihan vielä.

  Vastaus

 4. Posted by Mona on 02/02/2008 at 0.09

  Tätä vaipattomuuden tai edes osavaipattomuuden ilosanomaa vain halusin levittää eilisiltaisella varsin väsyneellä epäkorrektilla kommentillani:

  http://www.kenguru.fi/linkit/links.php?cat=10

  Suosittelen vilkaisemaan, vaikkei aikoisi vaipoista luopuakaan. Voi löytyä uutta ideaa siihen pissatteluun isommallekin vauvalle.

  Meillä puolivuotias viettää kotona päiväsajat ilman vaippaa, ulkoillessa vaippa on. Lyhyellä matkalla jaksaa pidättää takaisin kotiin. Päiväunetkin menee ilman, tosin kyllä niitä vahinkojakin tulee. Pikku hiljaa on meitä vanhempia alkanut kiinnostaa myös yöllä pissattaminen. Toimeen ei ole vielä alettu, kun pelätään yöunen ainakin aluksi pirstaloituvan entisestään.

  No nyt aloin johdattelemaan keskustelua ihan muihin aiheisiin. Onneksi sentään pysyttiin eritteissä..!

  Vastaus

 5. Noh, ei meillä mitään erityistä aikaa odotettu, vaan tuo input-osasto vei niin paljon syksyllä huomiota, että output-asiat jäivät kokonaan miettimättä…. Ja tuo hidas istumaan oppiminenkin lykkäsi pottailun aloittamista ainakin henkisesti, Pöpöläinen osasi istua tukevasti vasta 10 kk:n iässä.

  No mutta tänään kuitenkin saimme potan ensi kertaa täytettyä asianmukaisilla tuotteilla. Lounaan jälkeen laitoin pojan istumaan potalle ja vierailulla oleva äitini toimi pienen pungertajan viihdyttäjänä niin hyvällä seurauksella, että keittiössämme haisi kakka jo parin minuutin päästä. Kehuimme ja kiittelimme kakantekijää halein, pusuin, ilmaan heitoin, silityksin ja hymyin. Soitimme ilouutisen myös kaupungilla olleelle Miehelle ja kerroimme asiasta samaan syssyyn rimpauttamaan sattuneelle anopille. Kuvasimme myös kakan – en tiedä miksi, mutta se jotenkin tuntui tarpeelliselle. Emme sentään kuivanneet sitä ovikranssiksi.

  Vastaus

 6. Posted by elanor on 03/02/2008 at 22.29

  Ooh, onnea! Me ei olla saatu kakkaa vangiksi edelleenkään. Kakka on edelleen villi ja vapaa. 😀

  Vastaus

 7. Posted by hna on 04/02/2008 at 19.07

  Meillä potatetaan pitkin päivää ja kaikkea saadaan pottaan kiinni. Nyt on hampaita tulossa ja niiden myötä yöher ääminen kello 4 ja sen johdosta pissat tulee vaippaan… Vähän aikaa sitten kerettiin vielä aamupotalle kuivan vaipan kanssa, melko usein.

  Pottailuhan aloitettiin 6kk iässä ja siellä on vessassa pari kestolelua, vessakaveria. Hyvin on mennyt! Alkuun tietty oli aika huteraa ja vieläkään ei jätetä neitiä yksin. Välillä pää on kopsinut vessan mattoon, mutta suuremmat haaverit on vältetty.

  Pisss-pisss on se sana ja kakka-sanaakin hoetaan aina kun se ”faksi” tulee…

  Toi vaipattomuuskin kiinnostaisi, muttei ole ollut voimia ihan siihen. Kesällä sitten.

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: