Osa-aikaidentiteetti

Katainen sitten otti ja ehdotti osa-aikatöitä ratkaisuna lasten kotihoidon luomiin naisten ammattiuraongelmiin.

Näyttää siltä että Kataisen ehdotus on vaarassa tulla ammutuksi Kokoomuksen sivistyneenpänä vetona vähentää lapsiperheiden saamia tukiaisia. Saul S:n eugeneettiset ajatukset ovat vielä liian tuoreessa muistissa ja sotkeentuvat hassulla tavalla yhteen Kataisen puheen kanssa.

Kataisen olisi kannattanut lähestyä asiaa toista kautta. Unohtaa mainita ne naisten uraongelmat kokonaan. Kertoa, että osa-aikainen työelämä voisi olla mahdollisuus viettää ihmisarvoisempaa elämää, ja siksi työntekijöiden mahdollisuuksia sen tekemiseen kannattaisi puolustaa.

Osa-aikaisuus saattaisi nimittäin kelvata laajalle joukolle haasteista elämänvaihetta viettäviä. Aika moni kertoo työelämän uuvuttavasta tahdista, toivoo mahdollisuutta leppoistaa elämäänsä ja toteuttaa haaveitaan tai vaikka viettää aikaa enemmän läheistensä kanssa. oli sitten kyse lapsista, ikääntyvistä vaikka elämisistä.

Minun ja puolisoni työaloilla ei osa-aikaisuuksia tunneta. Olet joko töissä, mielellään 120-prosenttisesti tai sitten työelämän ulkopuolella.

Jos osa-aikainen työskentely olisi ylipäätään mahdollista alalla kuin alalla, voisimme puolisoni kanssa jakaa tämän kotihoitovastuun siten, että kumpikin meistä tekisi osapäiväistä viikkoa kotona ja töissä.

Voisimme jatkaa sitä vaikka useiden vuosien verran, vaikka koko pikkulapsiajan. Taloudellisessa selviytymisessä toki auttaisi myös, jos pienentäisimme asumiskustannuksiamme tai vaihtaisimme vähän isopalkkaisempiin tehtäviin.

Mutta ihan vaikka nytkin, tässä elämäntilanteessa, kolmatta vuotta kotihoidontukea ”nostavana” ja kyllä: urakehityksessä jälkeenjääneenä naisena: Jos työalallani tunnustettaisiin osa-aikatöiden mahdollisuus, ja voisimme saada kotihoidontukea niiltä päiviltä, joina hoidamme lasta itse, ja jos voisimme viedä lapsen edulliseen kunnalliseen hoitoon työpäiviksemme, tekisin mielelläni osa-aikatöitä. Nykyiset lastenhoitojärjestelytkään eivät tee vanhempien osa-aikaista työssäoloa helpoksi tai edulliseksikaan.

 

Advertisement

2 responses to this post.

 1. Posted by Saara on 13/11/2012 at 17.05

  Minäkin tekisin mielelläni osa-aikatöitä, mielelläni vieläpä nekin kotoa käsin, vaikka koko pikkulapsiajan. Tai oikeastaan tekisin mielelläni lyhyitä projekteja, jolloin välillä töitä olisi vähän enemmän, välillä vähän vähemmän.
  Mielestäni on positiivista, että päättäjät (ainakin puheissa) haluavat näitä mahdollisuuksia kehittää. Harmillista on, että kaikki, mikä vähänkin liittyy lastenhoitoon, vääntyy (netti)keskusteluissa nopeasti juupas-eipäs taivasteluksi, jossa alkuperäinen asia unohtuu.
  Toisaalta onhan näitä mattiapusia, joiden mielestä kaikenlainen leppoistaminen on syntiä. Eli en ole ihan varma, onko osa-aikatyön mahdollistamiselle sitten elinkeinoelämässä kovin suurta kannatusta – vaikka kääntöpuolena olisikin, että osa työikäisistä olisi sen sijaan kokonaan pois työelämästä.

  Vastaus

 2. Tää Uutissirkuksen uutinen on aika hauska lisä tähän keskusteluun ja itse asiassa, huumoripuolestaan huolimatta, ihan taivahan tosi.

  Äiti haluaa poliitikot mukaan työelämään

  http://cheatingu.com/uutissirkus/?p=1254

  Itähelsinkiläinen äiti haluaa poliitikot työelämään, vaikka osa-aikatöihin. Nyt moni poliitikko vieraantuu työelämästä jo puolueensa nuorisojärjestössä.

  “Poliitikkojen pitkät tauot työelämästä ovat Suomessa vakava ongelma. Ne johtavat poliitikkojen vieraantumiseen arjesta ja silloinkin jos poliitikko siirtyy pois politiikasta, hänet säilötään yleensä keskijohtoa ylempiin tehtäviin, jossa hänellä on erinomaiset mahdollisuudet jatkaa etääntymistään alaistensa elämästä.”

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: