Faktaa

Vielä paluu tuohon vanhaan närästysasiaan. Mullahan oli viimeiset neljä raskauskuukautta aika mahoton närästys, ja söin siihen sitten sekä vatsahappoja laimentavia että ruokatorvea tulppaavia lääkkeitä. Monet ennustivat närästyksestä kuultuaan, että Pöpöllä on sitten syntyessään paljon tukkaa. En oikein koskaan käsittänyt, mihin tämä kaupunkitarina oikein perustuu – ajattelevatko jutun kertojat, että vauvan tukka se siellä kohdussa jotenkin äidin vatsanpohjaa pistelee, vai mitä?

No, tänään olin (!!) kampaajalla, (kiitos ystäväni avustuksen – Pöpöllä oli mukanaan yksityishoitaja, joka tosin pääsi yllättävän vähillä hoitotoimenpiteillä, sillä pikkuinen nukkui koko kaksituntisen kampaajareissun ajan) jossa luin johtavaa tieteellistä julkaisua, eli Eeva-lehteä, joka kertoi vanhan jutun raskausajan närästyksestä ja lapsen tukasta pitävän paikkaansa! No, ”tutkimus” käsitti tosi pienen otoksen, jotakin kuutisenkymmentä naista, mutta tulos oli selvä: 28 kovasti närästyksestä kärsineestä naisesta selvästi 24 sai tuuheatukkaisen lapsen, ja vastaavasti noin 14 oireettomasta naisesta 10 sai kaljun tai tosi vähätukkaisen lapsen (en muista lukuja tarkalleen oikein, mutta suuntaus oli sama).

Ja selitys: nähtävästi sama hormoni, joka aiheuttaa vatsanportin sulkijalihaksen löystymisen, kiihdyttää sikiön hiusten kasvua.

Ja niinhän se meidän Pöpölläkin oli tuuhea tukka syntyessään. Synnytyksen tuoksinassa, sillä hetkellä, kun en enää jaksanut uskoa koko homman onnistumiseen, kätilö kurkkasi konepellin alle ja hihkaisi: tumma paksu tukka näkyy! Kuvittelin kätilön huijaavan. Mutta niin vain se tukka saatiin sieltä ulos.

Ja kuten monet lupasivat, närästys loppui hetikohta synnytyksen jälkeen. Ihan synnytyssaliin se ei jäänyt, vaan vielä kahdesti synnytyksen jälkeen otin lääkkeitä, mutta sitten vaivasta jo päästiin.

6 responses to this post.

 1. Aika mielenkiintoinen tutkimus. =) En ole ikinä moisesta kuullutkaan, mutta toivottavasti pitää paikkansa… Närästys nimittäin jokailtainen vaiva meillä. :S

  Vastaus

 2. Posted by Leppis on 01/06/2007 at 12.33

  Meillä tuo ei kyllä pitänyt paikkaansa. Minua närästi myös aikalailla, mutta meidän neljäkuukautisella on vain pienen pieni sänki. Vastasyntyneenä tuota tukkaa oli tosin vähän enemmän.

  Vastaus

 3. Ymmärtääkseni kysymys onkin just tukkatilanteesta vastasyntyneenä…mutta eihän tää mikään Harward-tutkimus olekaan.

  Vastaus

 4. Posted by Minna S. on 04/06/2007 at 12.57

  Hei! Meillä ainakin piti todella paikkansa tuo närästys = vauvalla paljon tukkaa syntyessä! Mulla oli raskauden 2 viim. kk aivan järjetön närästys lähes joka päivä, ja kas vaan, pojallahan olikin musta paksu tukka!!! 🙂 Sinulla muuten on ilmeisesti melkoisen saman ikäinen vauva kuin minulla? Meillä synnyttiin 28.2.2007. Löysin blogisi jonkun toisen blogin luetuista, ja totesin, että kirjoittelet vauvaelämästänne tosi hauskasti.

  T:Minna S.

  Vastaus

 5. Posted by A:n äiti on 07/06/2007 at 8.57

  Minua närästi vain muutaman kerran raskausaikana. Syntyi tuuheatukkainen tyttö.

  Vastaus

 6. Minna S: todellakin ollaan samanikäisten lasten äitejä. Pöpöläinen syntyi päivää aiemmin, tosin juuri ennen puoltayötä…Seuraavana aamuna oli hienoa aukaista sairaalan huoneen ikkunaverhot ja huomata joka puolella liehuvat Suomen liput! Vaikka ne eivät nyt olleetkaan meidän kunniaksemme, mukavalle tuntuivat silti.

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: