Huuto yössä

Eilen kaaduin kuolleena  puoli yhdentoista aikaan sänkyyn.

Yhtä vain ei edelleenkään nukuttanut. Nelivuotias pyöri, hyöri, älämälösi viereisen huoneen sängyssään seiniä potkien. Ryskettä, mäiskettä. Hinkkausta. Kuopuskaan ei saanut nukahdettua, vaan nousi pinnasängyssään istumaan yhä uudelleen ja uudelleen, itkien, huutaen, väsymyksestä sekaisin, sänkynsä laitoja vasten kaatuillen. Yritin pidellä pikkuveljeä makuuasennossa ja suhista hampaitteni välistä ohjeita isommalle: Ole hiljaa, älä huuda, pikkuveljen pitää saada nukkua.  Lopulta sanoin: Jos et nyt ole hiljaa, niin äiti tulee vihaiseksi! Sängystä kuului: Äiti on vihainen usein. (auts!)

Meno ei kuitenkaan rauhoittunut. Pöhinää, kähinää, potkimista, ryskettä.
Kiljun: Nyt suu suppuun. Jos et nyt lopeta, niin suutun!
Sängystä kuuluu: Mitä sitten tapahtuu? Mitä sitten tapahtuu minulle kun suutut?
Vastaan: Äidille tulee paha mieli ja sinulle tulee paha mieli.
Mitä sitten tapahtuu, kysyy ääni.
SUUTUN. Huudan: NYT HILJAA.  MITÄÄN ÄÄNIÄ EI SAA ENÄÄ KUULUA!

Mies ryntää paikalle suihkusta: Onko sinulle huudettu lapsena noin? Tajuatko miten rakkaudettomalta tuo kuulostaa? Nyt menet kyllä pyytämään anteeksi.

Olen raivoissani. On minulle  huudettu lapsena, paljon! Ei juuri noita sanoja, mutta jotakin muuta. Tiedän miltä tuntuu olla huudettavana:  todella haavoittavaa. Mutta en halua, että lapsi saa pilata koko perheen yöunet ja vielä sen päälle äidin pitää tulla pyytämään anteeksi. Voi perhana, HALUAN NUKKUA!

Kiukusta kihisten menen nelivuotiaan viereen:  Miksi sinua ei nukuta?
Minä laulan pingviinille yölaulua, vastaa lapsi.

Selitän, että ei ole kivaa kun kaikki se työ, mitä äiti tekee pikkuveljen nukahtamiseksi, pilataan. Muistelemme, miten inhottavaa on kun naapurin poika rikkoi nelivuotiaan tekemän legolinnan. Miltä tuntuisi, jos se tapahtuisi uudestaan ja uudestaan?

Lapsi tajuaa jotakin.

Sanon, että äiti ei haluaisi suuttua ja huutaa. Mutta äitiä kiukuttaa niin kovasti. Pyydän anteeksi. Lapsi lupaa antaa anteeksi. Puoliso käskee lastakin pyytämään minulta anteeksi: sekin tapahtuu.

Halaamme. Lapsi haukottelee ja ottaa sängyssään mukavan asennon.

Parin minuutin päästä hän nukahtaa.

Minun paska oloni jatkuu vieläkin.

2 responses to this post.

 1. Posted by Pööpö on 17/05/2011 at 19.40

  Voih, kovasti voimia! Kahden pienen äitinä (3-v. ja 1-v.) tiedän tasan tarkkaan tuon väsymyksen, ärsyyntymisen, huutamisen ja huonon omantunnon oravanpyörän. Ja huutaminen – minun(kin) piti olla sellainen äiti, joka ei lapselle huuda vaan aina jaksaa keskustella. Ja siltikin olen löytänyt itseni karjumasta. Vaikka huutamishetkelläkin tiedostaa sen, ettei sitä pitäisi tehdä, tuntuu se sillä sekunnilla ainoalta keinolta saada purkaa ärsytystä ja turhautumista. Mutta olen oppinut antamaan itselleni anteeksi – ja pyytämään anteeksi. Minusta se on tärkeintä, että kun huomaa virheen tapahtuneen osaa heti pyytää lapselta anteeksi. Näin opettaa myös lapselle anteeksipyytämistä ja -antoa. Se on tärkeä taito, joka puuttuu valitettavan monelta aikuiseltakin.

  Vastaus

 2. Posted by sirkku on 22/05/2011 at 20.30

  On tullut itsekin pari kertaa ääntä korotettua. Pojat on 2v ja 6kk. 2v:n touhut ovat alkaneet käydä aina välillä pikkuisen hermojen päälle. Minullekin on huudettu lapsena. Itse asiassa se oli äitini ainoa ”kasvatusmenetelmä” ja varsin tehoton sellainen. Suuren suuri ero on se, että minun lapseni pyytävät anteeksi ja heiltä pyydetään anteeksi. Sovitaan ja halataan. Asiat selitetään heille (no vasta sille vanhemmalle, mutta kuitenkin),ja ennen rankaisua (jäähypenkkiä)on varoitus annettu.
  Toki olen päättänyt olla äiti, joka ei huuda, mutta olen myös realisti. Täytyy vaan tehdä parhaansa.
  Kukannuppu ja Pööpö, ainakaan kukaan meistä ei tunnu säästelevän rakkaudenosoituksia. Sillä pötkitään jo pitkälle!

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: