Taakka pienillä hartioilla

Oksennuksen makuisen kesäloman jälkeen tämä toinen odotus on edennyt lähes itsestään ja liikoja ajattelematta. Olemme tulleet asteittain kaapista: äitini ja sisareni tietävät, miehen sisko myös. Tänä viikonloppuna tapaamme miehen vanhempia, sitten asia on puitu lähes kaikilla foorumeilla. Mitään suuria yllätyskiljahduksia ei ole keneltäkään kuulunut. Lisääntyminen tässä iässä ja ensimmäisen lapsen ollessa tämän ikäinen on useimpien mielestä… luonnollista.

Joskus iltaisin katson nukkuvaa Pöpöläistä ja mietin, mitä me oikein olemme tehneet hänelle. Raukka joutuu luopumaan ainutlaatuisesta asemastaan ja sietämään jatkossa sitä, että päivä paistaa niin isoille kuin pienille lapsillekin. Mutta sitten muistan, että juuri siksihän tälle toiselle kierrokselle lähdettiin.

Tänään tajusin, että kolmen vuoden takaiseen verrattuna olen tainnut solahtaa äitigenreen melko tyystin. Työpaikan aamukahveilla meitä oli siinä neljä samanikäistä naista juttelemassa lasten päivähoitoratkaisuista. Eipä olisi muutama vuosi sitten ollut tähän mitään sanomista. Nyt oli.

Pöpöläinen on tänään toista päivää perhepäivähoidossa. Miehen jatko-opinnot ovat edenneet siihen vaiheeseen, että työskentelyrauhaa tarvitaan myös päiväsaikaan. Saimme Pöpöläiselle hoitopaikan läheiseltä yksityiseltä perhepäivähoitajalta. Vielä en osaa sanoa, millaiseksi kokemukseksi tämä osoittautuu. Mielessä risteilevät toiveet ja pelot: haaveissani lapsi  vihdoinkin oppii kaikkia niitä asioita,  joiden opettamiseen kotona minun kärsivällisyyteni ei tunnu riittävän.

Mutta suru puserossa katson pientä poikaa, joka vetää hoitorepun harteilleen ja lähtee aamulla ”tädin luo leikkimään”. Tästä se alkaa, putkien putki.  Pian ollaan tilanteessa, jota Pöpöläinen jo kuvasi sanoen:

Kello sanoo tik-tak ja sitten mennään nukkumaan ja herätään ja mennään töihin  ja sitten kello sanoo tik-tak ja mennään nukkumaan ja herätään ja mennään töihin.

Yritän muistuttaa itselleni, ettei tämä ole vielä lapsuuden loppu. Mutta siltä se silti jotenkin ehkä vähän melkein kuitenkin lähes tuntuu.

3 responses to this post.

 1. Posted by r. on 03/09/2009 at 14.00

  Voi sen toisinkin nähdä! Oma 3,5-vuotiaani aloittaa päiväkodissa kolmatta syksyään: ”talha” on tärkeä paikka, siellä on ystävät, joista tuli nopeasti todella tärkeitä, lisää niitä ihan omia aikuisia, jotka huolehtii ja joiden sanomisia ja tekeisiä puidaan kotona. Omat pelot päivähoidon aloittamisen suhteen olivat melkoiset, ainaista juoksemista, kiirettä ja stressiä. Sen sijaan meillä on rauhallisia aamuja (kunhan herätään ajoissa), joissa vain lapsi hoputtaa että mennään jo, kaverit odottavat, iloista pulputusta hoitopäivän jälkeen päivän tapahtumista ja hurjasti joka päivä oppiva tyttö, joka nauttii olostaan. Päivähoito on tavallinen päiväkoti tavallisine ongelmineen ja lapsi hoidossa pääsääntöisesti 9-16:30.

  Vastaus

 2. Meilläkin on lähinnä koettu päiväkoti positiivisena kokemuksena – päiväkotiin mennään mielellään, siellä on muutama tärkeä kaveri joista puhutaan hoitopäivän jälkeen, vaikka ikää ei ole kuin reilu 2v. On niin kurjaa, että usein painotetaan vaan niitä päiväkodin /päivähoidon negatiivisia puolia.

  Vastaus

 3. Posted by Salla on 19/09/2009 at 8.17

  Päiväkodissa meillä on 3v poika, jonka kielellistä kehitystä tukemaan on päiväkotipaikka otettu-ja vähän myös seuraakin. Muutama päivä viikossa, kuutisen tuntia. Ei tässä pihassa ole pieniä lapsia muita, lähipuistokin hiljenee puoleen päivään mennessä täysin, vielä ei ole itkuaamuja ollut. Viimesyksynä molemmat lapset olivat päiväkodissa, mutta tulin itse toisiin ajatuksiin koulun suhteen ja jäin kotiin kun se vielä on meille mahdollista. Vielä ei myöskään ole kateuden puuskia tästä ilmennyt, kun äiti jää pikkusiskon kanssa kotiin.

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: