Vain aikuisille

Postiluukusta tipahti iloinen yllätys: kutsu ystäväpariskunnan kesähäihin. Kauniin kortin ohessa oli kirje, jossa kartan, ajo-ohjeiden, lahjavinkkien ja muun sellaisen jälkeen vihjaistiin, että kutsu on tällä kertaa tarkoitettu sisarusten lapsia ja kummilapsia lukuunottamatta perheen aikuisille.

Tämä ”tällä kertaa” -osio ei kyllä ihan pitänyt paikkaansa. Tältä samalta pariskunnalta tuli nimittäin pari kuukautta sitten kutsu tupaantuliaisiin. Silloin lapsiperheille oli osoitettu oma kyläilyaikansa iltapäivällä ja klo 18 jälkeen ”juhlat ovat vain aikuisille”.

Kahdet peräkkäiset ohjeistetut kutsut saivat ärsytyskynnyksen nousemaan. Yritin rauhoitella itseäni: toki jokainen juhlien järjestäjä saa kutsua juhliinsa kenet haluaa, vaikka vain vasenkätiset tai vihersilmäiset. Että eipä pitäisi nyt nipottaa, kun sentään kaksi kolmasosaa perheestämme on päässyt jonkin merkittävän ystäväseulan läpi.

Silti harmistuin näistä lapsiperheille ja muille aikuisille erotelluista juhlista. Aloin mielessäni miettiä, kuinka tämä lapseton pariskunta varmaankin vihaa lapsia/on hypersiisti/haluaisi saada lapsia mutta ei jostakin syystä saa eikä halua nähdä niitä ympärillään/muuta vastaavaa.

No, mikään noista ei taida kuitenkaan pitää paikkaansa. Ehkä juhlatila on pieni. Ehkä ystävämme ajattelevat tarjoavansa meille hyvän tilaisuuden viettää aikuisten laatuaikaa kahdestaan. Ehkä juhlaohjelma ei sovellu lapsille.

Silti jään harmittelemaan, miksi pieni poikamme ei olisi saanut tupareissa tavata niitä yhteisiä tuttaviamme, joilla ei ole lapsia. Häihin tulevista kavereistakin olisi varmaan ollut kiinnostavaa nähdä, miten isoksi ja taitavaksi pojaksi pieni Pöpöläinen on jo kasvanut.  Ja olisihan Pöpöläisestä  kiva tutustua samanikäisiin lapsiin.

Ja olen vähän loukkaantunut siitä, että ystävämme ohjeistavat meitä, emmekä saa tehdä ratkaisujamme itse.

32 responses to this post.

 1. Posted by Kiki on 13/06/2008 at 11.01

  Tuo on vähän kinkkinen asia. Ymmärrän kyllä, miten hassulta tuntuu, kun osa perheestä kelpaa vieraaksi, osa ei. Ja miten ihanaa olisi ylpeänä esitellä omaa aarretta kaikille. Luulen, että juuri näin haluaisin itse tehdä, jos minulla vaan lapsi olisi.

  Olin itse häissä, joissa oli paljon (–> yli 30) eri-ikäisiä lapsia. Pakostakin se vaikuttaa juhlan tunnelmaan, toisten mielestä hyvällä tavalla, toisten mielestä ehkä eri tavalla. Lapset on aika vilkkaita, varsinkin laumana ja moni juttu menee sitten sen ehdoilla. ;D

  Mietin itsekin, jos omia häitäni järjestäisin, millainen haluaisin juhlani olevan? Häitähän on valtavan erilaisia, ja ihmisillä monia eri käsityksiä siitä, millaiset ovat hyvä häät tunnelmaltaan.

  Itse kallistuisin ehkä siihen aikuistenjuhlan suuntaan, sillä mielelläni tarjoaisin juhlissa alkoholia ja toivoisin, että tanssilattialla riittäisi illan pimetessä vilinää ja ihmiset voisivat rauhassa rentoutua ja nauttia illasta. Jos lapset olisivat mukana, pelkäisin ehkä, että kavereideni aika menee lasten perään katsomiseen, he eivät ehdi keskittyä itse juhlaan ja lähtevät aikaisin pois nukuttamaan lapsia. Meneekö se sitten näin, lapsettomana en tiedä?

  Musta on välillä ihan kiva nähdä lapsellisia kavereitani ILMAN niitä naperoita (vaikkakin hauskoja ja persoonallisia tapauksia ovatkin). Taaperoikäiset muksut nyt luonnostaan vaatii sen verran peräänkatsomista, että ainakin itse nautin välillä keskustelusta ja ajatuksenvaihdosta ilman jatkuvaa keskeytystä. ;D Ensisijaisesti kuitenkin koen itseni sen isän tai äidin ystävksi, en sen lapsen.

  Vastaus

 2. Niinpä… totta turiset. Mutta kun KAKSI kertaa peräkkäin. Mur!

  Vastaus

 3. Posted by A:n äiti on 13/06/2008 at 12.11

  Lapsellisena aikuisena voisin kuvitella järjestäväni vain aikuisille vieraille tarkoitetun hääjuhlan. Ei siksi, että en pitäisi sukulaisten ja ystävien kullanmuruista vaan siksi, että tilaisuus ei todennäköisesti sopisi lapsille. En tarkoita ryyppybileitä tms. Mutta koska ”kaikki” elävät pikkulapsivaihetta, tuntuisi kummalliselta järjestää ne omannäköiset häät, joihin lapset eivät voisi osallistua. Eli jos tässä elämänvaiheessa avioliiton satamaan ukkoni kanssa purjehtisin, tapahtuisi se hyvin privaatisti juuri sen vuoksi, että valtaosalla kutsutuista on pilttejä, jotka eivät olisi tervetulleita juhlaan. Olen kamala.

  Vastaus

 4. Posted by A:n äiti on 13/06/2008 at 12.36

  Privaatisti = ei laisinkaan juhlia

  Vastaus

 5. Niin niin, mutta kun KAKSI kertaa peräkkäin. SIIS että eikö ne aio IKINÄ enää kutsua kaikkia yhtäaikaa?
  Tästä tulevaisuuteen meidät on syrjäytetty sotkevien, huutavien ja hankalien lapsiperheiden kastiin: menkää possut tuonne sikolättiin keskenään.

  Vastaus

 6. Posted by Jenna on 13/06/2008 at 12.48

  Ymmärrän ärsytyksen. En itsekään tietäisi, mitä ajatella lapsettomasta kutsusta. Kauhean pienelle en ryhtyisi hoitaajaa värkkäämään häiden takia, ja jos hoitajaa ei saisikaan, niin siinäpä sitten jäisivät koko häät väliin. Ei niitä lapsenvahteja oksalla kasva. Toisekseen, en ehkä ilman lapsiakaan haluaisi juhlia myöhään ja rankasti. Ristiriitaisia tunteita herättäisi varmasti myös se, että osa perheestämme olisi tervetullut juhliin ja osa ei.

  Päätösvalta vanhemmille, sanon minä. Osa jättäisi lapset varmasti hoitoon, osa taas haluaisi tuoda ne mukanaan muuta sukua tapaamaan.

  Vastaus

 7. Nii just. Ois kiva kun sais itse päättää.

  Vastaus

 8. Posted by A:n äiti on 13/06/2008 at 13.18

  Jatkan vielä. Ajattelen, että jokainen voi kutsua kenet haluaa ja kutsutuilla on vastaavasti oikeus olla menemättä. Kunnioitusta molemmin puolin! Hääparin on turha osoittaa mieltänsä ja olla nenä nyttyrällä jos perheelliset jäävät kekkereiltä pois.

  Kaksista peräkkäisistä aikuisten juhlista ei kai voi vetää johtopäätöksiä, että ”ei ikinä” juhlia perhekunnittain.

  Mitä jos juhlaohjelma on tyyliin kirkon jälkeen teatteriin + kokkarit? Tai illallisristeily pienellä purkilla Helsingin edustalla? Entäpä vaellus Nuuksion metsissä? En panisi pahakseni olleenkaan vaikka tyttäreni ei saisi kutsua. On niin monenlaisia tapoja juhlia 🙂

  Vastaus

 9. Posted by Kukannuppu on 13/06/2008 at 14.15

  No mut kun näissä juhlissa ei tod ole kyse mistään hienostojuhlista. Juhlapaikkana on leirikeskus!

  Vastaus

 10. Itse olen miettinyt jonkin verran samaista asiaa, ja päätynyt myös lopputulokseen mieluummin häät ilman lapsia. Koska omassa kaveripiirissä lapsia vaan on tällä hetkellä niin hirmusti, niin tuntuisi kohtuuttomalta karsia ystäviä sen vuoksi, että toiset haluavat ottaa mukaan 3 lasta. Ja sitten se tilakysymys muuten, mihin laitat 30 lasta?? Siis jos antaisi kunkin itse päättää, onhan sekin mahdollisuus olemassa että kaikki tai suurin osa sitten tulisivat lapsineen. Eikä todellakaan ole mitään näitä lapsia vastaan!

  Ehkä itse kuitenkin sallisin ihan pienet vauvat, koska jos imettää niin ei oikein ole vaihtoehtoja…

  Toisekseen, kuten joku mainitsikin aiemmin, on ihan eri keskittymismahdollisuus osallistuessa ilman lapsia. Eli itsekin mietin kun menemme heinäkuussa häihin ulkomaille, ja otamme Veran siis mukaan, että kyllä minun keskittymiseni tulee olemaan paljolti Veran perässä juoksemisessa eikä niissä häissä… eli jos olisin itse menossa naimisiin, toivoisin kuitenkin että vieraat pystyisivät olla täyspainoisesti paikalla…

  Mutta tottakai lapsenvahdin hankkiminen voi olla hankalaa, itse mm skippaan yhdet häät sen vuoksi tänä kesänä. Ja tottakai voi ärsyttää että eikö sitten koskaan saa lapsia ottaa mukaan… mutta ehkä siinä tuparikutsussakin oli osittain ajateltu niitä lapsia, että ei sitten tarvitse katsella humalaisia aikuisia, useimmiten niitä kun tupareissa löytyy? Toisaalta ehkä siinä tapauksessa olisi voinut jättää harkintamahdollisuuden lasten vanhemmille…

  Vastaus

 11. Posted by Elanor on 13/06/2008 at 15.41

  Mä varmaan jättäisin väliin koko bileet. Jos mun lapseni ei oo tervetullut, en minäkään ole (sanoo primitiivireaktio, vaikka ymmärrän täysin edellisten kommentoijien pointit ja esim. itte lapsettomana mua ärsytti muiden kakarat yli kaiken!;). Meillä on kesällä tulossa yhdet häät, ja Empun nimi mainittiin oikein jopa kirjekuoressa, siis kutsuttujen joukossa. Ehkä menemme koko porukalla, mutta ehkä sitä on mietittävä pariin kertaan, sillä tosi on ettei niistä juhlista pysty sillä tavalla saamaan kaikkea iloa irti (enkä meinaa mitään kännejä, kyseessä ei oo yhtään sellaset häät) ja keskittymään kun on täystuho jonka perässä juosta.. hmm. Kinkkistä.

  Vastaus

 12. Posted by nuuti on 13/06/2008 at 16.04

  Lapsettomana (mutta yritystä jonkin aikaa) ymmärrän oikein hyvin, miksi järjestetään häitä ilman lapsia. Jos itse menisin tässä elämäntilanteessa naimisiin, en luultavasti myöskään kutsuisi lapsia, vaan pitäisin juhlat aikuisille, ihan vain sen takia, että en jaksaisi katsoa toisten (mahd. huonosti käyttäytyviä/kiljuvia/itkeviä) lapsia omissa juhlissani, kun toivoisin niin kovasti, että minullakin olisi (vaikkapa samanlainen kiljuva) lapsi. Mielestäni omiin juhliin saa päättää, ketä kutsuu ja minkälaiset juhlat pitää ilman että kenelläkään on oikeutta ja syytä loukkaantua siitä.

  Toinen syy on, kuinka ne ah-niin-ihanat-ja-suloiset-pikku-kullannuput osaavat varsin hyvin varastaa shown jollakin tavalla, yleisönä vielä kaikki aikuiset ihmiset. Eli vähän kuin Kiki kirjoitti juhlan tunnelmasta, kuinka se väkisinkin menee osittain lasten mukaan.

  Olemme järjestäneet juhlia, joihin lapsiperheet on kutsuttu aikaisemmin kuin muut, enkä silloin edes huomannut ajatella, että he voisivat kokea sen ärsyttäväksi ohjeistamiseksi. Ennemminkin sain sellaisen käsityksen, että hekin olivat tyytyväisiä. Kun ovi sulkeutui ja sisällä olivat vain k18-ihmiset, korkattiin ensimmäinen alkoholillinen pullo. Lapsien läsnäollessa se tuntuisi jotenkin kummalta (kuohuviini yms. on ok juhlissa, mutta enemmän juominen lasten seurassa olisi mielestäni eri asia).

  Ymmärrystä puolin ja toisin, se kai olisi tärkeintä. Joka tapauksessa häät on hääparin juhla, eikä mielipahan aiheuttaminen varmasti ole tarkoituksena, kun juhlia järjestellään 🙂

  Vastaus

 13. Posted by A:n äiti on 13/06/2008 at 16.12

  Mielenkiintoinen keskustelu, etten malta olla taas kommentoimatta. Sukulaispariskunta viettää häitään tänä kesänä. Kutsuttuina ovat aikuiset lapsineen. Jos kaikki kutsutut tulevat, lapsia on noin 30% juhlaväestä.

  Tulevan morsiamen kanssa juttelimme siitä, että kaikki lapselliset vieraat eivät tule ajatelleeksi, että myös jälkikasvun osallistumisesta tulisi ilmoittaa. Paikat ja sapuskat on lapsillekin varattava (ja maksettava). Lapsiperheet myös ehkä tiedostamattaan odottavat lasten huomioimista juhlassa kaikenlaisten huoltotoimenpiteiden suhteen.

  Vastaus

 14. Joo, eihän tämä ole iso asia, mutta kuten edellä on tullut ilmi, ajatuksia se kuitenkin aiheuttaa.
  Tässäkin asiassa on niin monta toimintamahdollisuutta:
  Olenpa ollut (kuten myös tuleva sulho) läsnä häissä, jotka olivat hienossa kartanossa, jossa lapsille oli oma leikkihuone, 2 hoitajaa ja runsaasti leluja.
  Muistelen kuulleeni monia kiitoksia paikalla olleilta lapsiperheiltä…

  Vastaus

 15. Tuo kuulostaa hyvältä, mutta vaikka kyseessä olisikin hieno kartano ja vaikuttaisi siltä, että hääparilla on yllinkyllin rahaa, niin ehkä siinä on silti venytetty penniä ja en edes viitsi miettiä mitä 2 hoitajaa sun muut maksavat kaikkien muiden kulujen päälle. Häät ovat meinaan ihan järjettömän kalliit jo ihan ilmankin. Mutta nämä(kin) on tietty prioriteettikysymyksiä…

  Mutta edelleen, tosi mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä keskustelu 🙂

  Vastaus

 16. No eiväthän ne maksa siinä kokonaisuudessa juuri mitään. Jos ruoka maksaa 50 e /vieras ja juhlapaikan kukat jo pari sataa… niin kaksi nuorehkoa opiskelijaa, tutun tuttua lähtee varmaan 50 e/päivä puhtaana käteen -palkkiolla liikkeelle.

  Vastaus

 17. Ehkä Ruotsissa on kalliimpaa kun Suomessa, ruokaa et kyllä täällä mitenkään saa 50 eurolla, yleensä maksaa yli 100 per nuppi. Tuskinpa saat edes opiskelijatyttöä kymmenpäistä lapsilaumaa kaitsemaan tuolla hintaa koko illaksi.

  Mutta tämä nyt ei alunperin ollut koko jutun pointti oleenkaan… meni vähän inttämiseksi, ei ollut tarkoitus 🙂

  Vastaus

 18. … edellisellä halusin vain sanoa, että näkökulmia on monia, ja asiat joko ovat mahdollisia tai mahdottomia siitä riippuen, mitä oikeasti halutaan. Mutta eipä tästä tarvitse välttämättä enää kauheasti vääntää. Kyllä me sinne juhliin yritämme mennä, jos lapsenvahti järjestyy ja terveitä ollaan. Ja otamme sen aikuisten lomailtana. Hiukan ehkä harmittelen, että en voi sitä itse valita, vaan joudumme sen ottamaan annettuna.

  Juhlajärjestelyt ovat aina tunteita herättävä asia…

  Vastaus

 19. Posted by nande on 14/06/2008 at 10.20

  Itse sain myös kutsun häihin, joihin lapset eivät ole tervetulleita. Ymmärrä hyvin sen. Juhlissa on alusta loppuun asti alkoholitarjoilua ja kaikista ei ole kiva juoda lasten nähden. Siis muista vieraista, vaikka lapsen vanhemmat ovatkin selvinpäin. Ja pieni lapsi voi helposti pelätä hiprakassa olevia aikuisia. Yleensä kun melutaso nousee.

  Toisaalta tiedän hyvin, ettei tuo oma vajaa pari vuotias jaksa istua juhlaa paikallaan ja juoksentelisi siellä suuntaan jos toiseen. Ymmärrän, ettei häntä (ja laumaa saman ikäisiä) haluta viemään showta.

  Minusta on todella ystävällisesti ajateltu ystäviltänne, että tupareissakin on ollut kaksi vastaanottoa. Olisipa näin minunkin lapsettomilla ystävillä.

  Me muuten juhlitaan kaiken maailman merkkipäiviä (esim lapsi 1v1kk, lapsi 1v5kk, eka pottakakka jne) että ollaan saatu hyvä syy kutsua ihmisiä kylään kahville. Näin ne saavat tulla ihastelemaan lapsemme osaamista ja kehittymistä ja lapsi saa kaiken huomion 🙂

  Vastaus

 20. Posted by Kerttu on 14/06/2008 at 11.24

  Meillä on pidetty lukuisia lapsettomia juhlia, syystä että:
  – en ylipäänsäkään pidä lapsista
  – haluan EDES joskus jutella vanhojen ystävieni kanssa ilman jatkuvaa häiriötä
  – juhlissa juodaan alkoholia
  – en halua, että vieraat lähtevät kello 20 sen takia kun pentua väsyttää

  Lisäksi, kaikki selvästikin kuvittelevat että vaikken tykkää lapsista missään olosuhteissa, rakastan kuitenkin juuri HEIDÄN jälkikasvuaan, kun se nyt vaan on niin ihana. En mäkään kuvittele että kaikki tykkäävät mun miehestäni, vaikka se on niin hurmaava. 🙂

  Häät ovat juhla, missä se hääpari todellakin on pääosassa, ei kenenkään tenava. Jos ei kutsu miellytä, niin voi jättää menemättä.

  Vastaus

 21. Posted by hna on 14/06/2008 at 21.11

  Meillä on kahdet häät tulossa kesällä. Toisiin lapsi tulee ja pysyy matkassa koko illan. Eli lähdetään ajoissa kotiin. Toisista lapsi lähtee luultavasti joko vanhempien kanssa kotiin tai sitten isovanhemmille. Let’s see nyt. Itselleni tässä ei ole mitään ongelmaa.

  Toiset on tietyn kellon ajan jälkeen vain aikuisille, bileet. Eikä lasten vain kuulu pyöriä aikuisten pileissä, joissa juodaan pääsääntöisesti alkomahoolia. Se on juhlien järjestäjien päätös, että tämmöiset häät he haluavat pitää. Se on ihan fain. Pilteille ja kersoille ei paljoa ohjelmaa tarvitsisikaan olla kello 18 jälkeen.

  Ja jo nimijuhlaa järjestettäessä huomasi miten vaikea on löytää paikka jossa olisi tarpeeksi wc-tiloja, vaihtopisteestä nyt puhumattakaan. Silloin vaipat vaihdettiin välikössä, kun wc-tiloissa ei vaan mahtunut.

  Joskus jos lähtee raakkaamaan niin pitää vaan olla selkeä. Eihän sekään kuullostaisi kovin… hmmm… hyvältä tmv., että ”alle vuoden ikäiset ovat tervetulleita”.

  Koska sitten pitää varata ruokaa kaikille lapsivieraille ja jos haluaa olla oikein hyvä emäntä ja isäntä, niin lapset tykkää erilaisesta menuusta useimmiten 100 varmaan kuin aikuiset. Leikkimahdollisuus olisi kiva (mielellään vähän sivummalla), uloskin olisi kiva päästää höyryjä ja kuka niitä kattoisi?! Joku vaan vaiko joku ihan oikea hoitaja?

  Häissä ja muissa on tosi vaikea kutsuissa ilmaista, että ei niitä kakaroita mukaan tai vaikkapa, että hääpari toivoisi rahaa…

  Ei kannata turhaan ressata. Menee jos natsaa ja jos ei sen tietää tosi nopeasti ja turha sitä jäädä sitten vatvomaan. Häitä tulee ja samoin muita kekkereitä. Plus: ihmiset on erilaisia ja ne suhtuu erilailla. Sellaista se vaan on.

  Kuten edellä on sanottu juhlien järjestäjät kutsuu ketä kutsuu ja ne menee ketkä menee.

  Nou worries.

  Vastaus

 22. Posted by LMN on 16/06/2008 at 23.02

  Juhlin omia häitäni reilu vuosi sitten. Mieleenikään ei tullut (silloin vielä itse lapsettomana) ettemmekö olisi kutsuneet ystäviemme ja sukulaistemme jälkikasvua juhlaan mukaan, osa lapsista lähti alkuillasta vanhempiensa järjestämän hoitajan kanssa pois tai vanhemmat kävivät itse viemässä kotiin lapset, jossa hoitaja heitä odotti ja palasivat sitten vielä juhlimaan kanssamme. Kukaan ei tosin myöskään noin satapäisestä seurueestamme ollut örvellyskunnossa, ei ainakaan niin että olisi lasten silmissä tarvinnut omaa käytöstään hävetä, paitsi ehkä sulhanen 😉
  On pakko kuitenkin kysyä, mistä lähtien lapset eivät ole kuuluneet yhteiskuntaamme normaalina osana? Itse asun tällä hetkellä Keski-Euroopassa, täällä ajankohtaisohjelmissa on paljon käsitelty aihetta, jossa useilla tavallisilla asuinalueilla ihmiset ovat alkaneet kerätä adresseja sen puolesta, että lastentarhat halutaan pois alueilta, perusteluina häätöön on käytetty mm. meluhaittoja. Ja järkyttävä todeta, mutta joiltain osin tämä keskustelu alkaa lähentyä sitä. Itse en ystävikseni kaipaa ihmisiä jotka eivät lastani hyväksy. Miten nämä ihmiset sitten suhtautuvat perheellisiin ystäviinsä, kun/jos itse saavat joskus lapsia, sitten kyllä kelpaa taas vertaistuki ja kokeneemman ystävän lohduttava olkapää kun kysytään neuvoja koliikkivauvan käsittelyyn, nyt näin vain esimerkkinä.
  Pakko myös todeta, miten yllättynyt olen siitä kuinka moni kommentoija on lapseton. ’Äitiyspakkauksen’ aiheet käsittelevät kuitenkin hyvin pitkälti arkea lapsen kanssa..

  Kukannupulle vielä paljon voimia vaikeisiin öihin, toivon niin että pian teillä helpottaisi.

  Vastaus

 23. Posted by elanor on 17/06/2008 at 9.49

  LMN esitteli todella hyviä ja ajatuksiaherättäviä pointteja.

  Lapsi on 2000-luvun ”neekeri”. (!?!)

  Vastaus

 24. Posted by hna on 18/06/2008 at 10.53

  No tuskimpa sentään ’neekeri’. Tai ehkä joillekin yksittäisille jotka nyt vihaavat koiria, rullaluistelijoita ja …yleensä kaikkia.

  Mutta jos vaikkapa haluaa pitää juhlat esim. laivalla missä on maksimi 60 ihmistä. Siis laivan kantavuus. Pitäisikö hääpaikka vaihtaa vai voiko kutsua vain aikuiset juhlimaan? Vai jättää sitten joku perhekokonaisuus kokonaan kutsumatta, kun ei vaan enempää ihmisiä mahdu? Itse pystyin ihan hyvin ymmärtämään, ettei Helmi tule, että vaikkapa me mahdutaan ja hääparin sisarrukset.

  Eihän esim. kaikki lapsetkaan kutsu kaikkia luokkakavereitaan syntymäpäivilleen (koska vanhemmat eivät useinkaan niin halua). Mitä se opettaa lapsille ja miltä se muista lapsista tuntuu?

  Jotkut firmat pitävät sesonki kick offeja niin että perheen jäsenet voivat osallistua piknikkiin tai muuhun vastaavan. Useimmat eivät.

  Itse olen osallistunut polttareihin, minne on kutsuttu kaikki ne kaverit ketä löytyy, nekin jotka eivät ole saaneet kutsua häihin. Hyviin juhliin ystävien kesken. Eikö niin voisi tehdä, kun ei kutsuta häihinkään? Pitäisikö laittaa enemmän rahaa häihin ja ottaa lainaa, että voisi kutsua kaikki nekin, jotka ovat osallistuneet polttareihin?

  Kuitenkin meistä jokaisen tulisi saada järjestää itselleen mieluisat juhlat. Olivatpa ne mitkä juhlat tahansa. Tietenkin on vain kohteliasta miettiä …ottaa huomioon vieraatkin. Ja vieraat tekevät juhlat sekä ottavat myös huomioon isäntäväen.

  Vastaus

 25. Posted by Tytsä on 18/06/2008 at 16.16

  Alkuviikosta kävin postauksen ja kommentit lukemassa ja mietin miten reagoisin itse jos samallainen kutsu meille tulisi. Meillä siis 3 lasta. No tänään se kutsu sitten tuli. Kutsu on kahdelle! Ei lapsia. No ensimmäinen reagtio oli en mene koko häihin! Menköön mies serkkunsa juhliin yksin. Mies tuli kotiin ja oli samaa mieltä. Ei hän sielä mitään ilman meitä tee. Eli… Me emme mene koko häihin. Jos koko perhe ei kelpaa juhlikoot ilman.

  Vastaus

 26. Posted by kk on 18/06/2008 at 22.11

  Omiin juhliini, jotka järjestettiin kotona, olivat kaiken ikäiset vieraat tervetulleita. Ei käynyt oikeastaan edes mielessä rajoittaa kutsua vain aikuisille. Juhlien jälkeen kyllä ruoskin siitä itseäni.

  Valkoiset sohvat eivät olleet enää valkoiset vaan täynnä suklaisia sormenjälkiä. Sama ilmiö oli käynyt myös matolle. Ruokailusta jätettiin aivan tolkuton siivo olohuoneeseeni. Lisäksi lasten tarpeiden huomiointi ”Onks mehuu tai limppaa? Voiks pelaa tietokoneella? Miksi toi koira tekee noin? jne” vei mielestäni suhteettoman paljon aikaa minulta, joka olisin halunnut keskustella muiden vieraiden ja vanhempien kanssa. Melutaso oli myös varsin riittävä. Kaikkein pahinta oli se, etteivät vanhemmat puuttuneet asiaan vaan antoivat lasten sotkea, mellastaa ja häiritä juhlia. Ilmeisesti käytös oli aivan ”normaalia”. En minä voi mennä ojentamaan vieraiden mukuloita vanhempien silmien edessä…

  Jatkossa juhliini ei osallistu lapsia. En minäkään ota koiriani mukaan juhliin, vaikka ne takuulla osaavat käyttäytyä paljon paremmin kuin nuoret vieraani taannoin. Ja ihan yhtä lailla koirat ovat osa minun lapsetonta perhettäni kuin ihmislapset jonkun muun.

  Vastaus

 27. Posted by mari-johanna on 19/06/2008 at 16.51

  Huhhuh mitä kommenttia, että olisi jotain lapsia vastaan jos ei kutsua kuulu häihin tai muihin juhliin. Hna:lta hyvä kommentti, että jos tilaa on rajoitetusti niin jotenkin se rajaus on vaan tehtävä. Joko sitten kutsutaan perheet lapsineen ja moni hyvä ystävä jää kutsumatta, tai sitten vaan kutsutaan ne aikuiset. Hääpari päättäköön. Jos meillä joskus on häät, emme todennäköisesti kutsu lapsia, koska kaikki lapset eivät vaan kertakaikkiaan mahdu ilman että joudumme sitten karsimaan paljon ystäviä pois. Vaikka meillä on oma lapsi.

  Muutenkin, LMN, Keski-tai Etelä-Euroopassa taitaa olla aika hyvin siivottu lapset pois näkyvistä jo ihan sillä että lastenvaunuja on ihan mahdotonta saada bussiin, metroon tai ratikkaan, että missään ei ole vaipanvaihtopisteitä, että päivittäinen elo lapsen kanssa on vaan aika vaikeeta kodin ulkopuolella (ainakin Espanjassa). Lapset on viikolla siivottu pois sinne päiväkotiin tai hoitajan huomaan, ja otetaan esille viikonloppuisin. Sääli, jos siellä käydään tuollaista keskustelua, ei tulisi Tukholmassa mieleenkään, ja meillä on sentään keskellä kaupunkia päiväkoti melkein joka talossa. Se että ei kutsuttaisi lapsia joihinkin kemuihin ei vielä kyllä tee ihmisistä lapsivihamielisiä, enemmän se on kyllä kaikessa muussa, asenteissa ja yhteiskunnan rakenteissa.

  Kukannuppu, laitoin sulle privana meiliä!

  Vastaus

 28. Minäkin rohkenen kommentoimaan, lapsettomana mutta ääres lapsirakkaana ja lapsivaltaisen sukulais- ja ystäväporukan ympäröimänä 🙂

  Omat häämme siintelevät tulevaisuudessa, noin parin vuoden päässä. Vieraslistaa on jo laskettu, hiukan alle sata aikuista ja kolmekymmentä alle 12 -vuotiasta lasta. Aika hurja määrä. Häiden järjestäminen aikuisten kesken on kieltämättä käynyt mielessä… mutta en pystyisi siihenkään. Toivon mukaan meillä on oma lapsi häittemme aikaan, enkä minä nyt häntäkään kotiin jättäis vanhempiensa häistä. Ja myönnän, kirkossa parkuvat ja kiljuvat lapset käyvät hermoon – mutta sellaisia lapset nyt vaan on. Asiasta voi olla monta mieltä, mutta lapset tuovat juhliin mielestäni hyvällä tavalla rentoa tunnelmaa. (Muuten, osaavat nuo pitopalvelut todella rahastaa! Useissa paikoissa hinnastoon on kirjattu, että alle 2 – vuotiaat puoleen hintaan. No haloo!)

  Olimme viime viikonloppuna häissä, jossa lapsia oli kosolti paikalla. Hääjuhla vietettiin ison maalaistalon pihapiirissä, ja lapset oli huomioitu tekemällä yhden aitan päätyyn televisio- ja piirustusnurkkaus, siellä oli lapsille piirrettyjä ja värityskuvia. Ja lapset viihtyivät vallan mainiosti. Pikkuhiljaa illan myötä lapsiperheet joko lähtivät kotiin, tai lapsia tuli hoitaja hakemaan. No big deal. Kukaan ei näyttänyt kärsivältä 🙂

  Ymmärrän hyvin Kukannupun pointin valinnan mahdollisuudesta. Olisi varmasti ihan eri fiilis lähteä häihin, jos olisi itse voinut päättää että nytpä jätämme lapsen hoitoon ja menemmekin ihan vaan kahden. Mutta kun se on pakotettua, siitä menee fiilis.

  Jokainen tekee tyylillään. Eikä sitä kustannusten määrääkään voi todella väheksyä, joka ikinen pikkunuppikin maksaa ja häiden järjestäminen on ihan tol-kut-to-man kallista….

  Vastaus

 29. Posted by P-L on 23/06/2008 at 15.13

  Ensiksikin kiitos kukannupulle hienosta ja rehellisestä blogista, jota on ollut ilo lukea! Lopulta se sai minutkin, hiljaisen lukijan, kommentoimaan 🙂 Toivon myös paljon jaksamista ja ilon pilkahduksia arkeenne!

  Minusta se, että ihmiset järjestävät juhlia, joihin kutsutaan vain aikuiset, ei tee lapsesta 2000-luvun neekeriä. Itse ainakin muistan, että kun olin pieni, vanhemmat lähtivät joskus ”aikuisten juhliin”. Luulen, että yleensä nämä olivat sellaisia juhlia, jotka pidettiin myöhään illalla tai yöllä ja joissa lapset olisivat luultavasti ikävystyneet, koska ohjelmassa oli puheita, viinitarjoilua jne. eikä lapsille mitään omaa. Minulle ja sisaruksilleni tuli tällaisissa tapauksissa joku sukulainen tai tuttu lapsenvahdiksi tai menimme yökylään johonkin, ja yleensä se oli vain jännää ja kivaa vaihtelua meillekin. Erikseen sitten olivat sellaiset juhlat, joihin pääsimme mukaan ja joissa oli muita samanikäisiä leikkikavereiksi (meillä kyllä suurin osa oli näitä, koska suku on suuri ja kaikilla paljon lapsia).

  En silti väitä, etteikö lapsi minunkin mielestäni joissain tapauksissa todella olisi 2000-luvun neekeri. Se kuitenkin näkyy ja huolestuttaa minua juhlien sijasta pikemminkin arjessa, asenteissa ja yhteiskunnan rakenteissa, joista Mari-Johanna edellä puhuu (ja samaa asiaa ovat siis myös LMN:n mainitsemat adressit lastentarhojen häätämiseksi jne.). Bussissa taivastellaan, kun lapsi parkuu vaunuissa eikä kunnon ihminen saa rauhassa matkustaa, yleisönosastossa valitetaan, kun lapset tuodaan vastuuttomasti metelöimään ja juoksentelemaan ruokakauppaan / kirkkoon / kesäteatteriin jne. Monen mielipide tuntuu olevan se, että lapset pitäisi ensin kasvattaa moitteettomiksi yhteiskunnan jäseniksi ja vasta sitten tuoda kotoa ihmisten ilmoille. Ristiriita tässä on tietysti se, että miten lapsi muka oppii käyttäytymään julkisessa liikenteessä / ruokakaupassa / kirkossa / kesäteatterissa, jos ei häntä siihen pienestä pitäen totuteta ottamalla mukaan ja näyttämällä mallia.

  Selvennykseksi vielä, että itselläni ei ainakaan toistaiseksi ole lapsia tai häitä edes suunnitteilla.

  Vastaus

 30. Posted by elanor on 24/06/2008 at 9.48

  Juuri edellämainitun kaltaista neekeriyttä mäkin tarkoitin, en suinkaan sitä, jos lapsia ei kutsuta jokaikisiin ”aikuisten juhliin”.

  Vastaus

 31. Mahtavaa keskustelua! Kiitos kaikille kommentoijille ja lukijoille. On ollut todella upeaa lukea näin paljon ja näin monimuotoisia kommentteja. Joskus olen ollut huolissani siitä, että onko kirjoitustyylissäni jotakin sellaista, joka ei rohkaise lukijoita kirjoittamaan omia ajatuksiaan muille jaettavaksi.

  Kirjoittakaa jatkossakin.

  Vastaus

 32. […] että tätä teemaa sivuavaa pohdiskelua lapsettomista juhlista on viime aikoina ollut esillä Äitiyspakkauksessa ja Tukholman tytön blogissa. Kirjoitusten ja kommenttien innoittamana meilläkin ollaan […]

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: