Loruttaa

Meillä loruillaan, satuillaan, höpötellään ja laulellaan päivät pitkät mitä mieleen juolahtaa. Lapsiparka varmaan luulee, että elämme musikaalissa, kun vanhemmat pärähtävät laulamaan tuon tuostakin. Mutta olisi mukava höpötellä muutakin kuin ad hoc -syntynyttä ”mitä sylki suuhun tuo” -tuotantoa.

Jo jonkin aikaa olen yrittänyt muistella erilaisia vanhan ajan loruleikkejä, siis sellaisia, jossa lausutaan lorua ja leikitään sormilla tai muuten vaan. Enpä muista montaakaan, ja niistäkin harvoista vain alut. Harakka huttua keittää, Tämä pieni possu jne. Kävelin kirjastoonkin kyselemään alan oppaita, mutta eipä sieltäkään apua löytynyt. Lorukirjoja on kyllä, mutta ilman leikkiohjeita. Tietääkö kukaan sopivaa kirjaa tai verkkosivua, josta lorut ohjeineen löytyisivät?

6 responses to this post.

 1. Posted by Vakkarilukija on 21/09/2007 at 21.47

  Selailin jokunen päivä sitten kirjakaupassa (SK) Vauvaperheen laulukirja -nimistä opusta. Siinä oli enimmäkseen lauluja, mutta myös loruja ja leikkejä: harakka huttua keittää, tuiki tuiki tähtösen leikki jne. Vaikutti tosi kivalta.

  Vastaus

 2. Posted by Emma on 21/09/2007 at 21.51

  Itsekin pohdiskelin kerran miten ne vanhat lorut meneekään. Ihan omaksi huvikseni vain, lapsia ei vielä ole. Tässä nopean ettimisen tulos:
  http://jkk.mll.fi/leikkipaikka/pienten_lasten_leikit.php

  Siellä oli sanat ja ohjeita.
  Hauskoja leikkejä 😀

  Vastaus

 3. Posted by Myös äiti on 21/09/2007 at 21.56

  Hei,
  Tässä muutama, suosikkini kirjoista on tuo Peukaloputti. Silkkipaperitaivaaseen ja Vauvan vaakaan liittyy myös cd:t, joissa on aivan ihania lauluja. Kannattaa tutustua!

  Huovi, Hannele: Vauvan vaaka: leikkiloruja ja runoja vauvoille. Kuv. Kristiina Louhi. Tammi 4. p. 2001.

  Nuotio, Eppu: Silkkipaperitaivas: rakastamisrunoja vauvoille. Kuv. Virpi Penna. Tammi 2005.

  Peukaloputti: meidän vauvan lorut. Toim. Katriina Kauppila. Kuv. Timo Kästämä. Otava 2002.

  Vastaus

 4. Posted by Mona on 22/09/2007 at 9.43

  Tämä oli ehkä vahvin syy, minkä vuoksi nöyrryin vauvamuskariin. Sielläpä sitä kerrataan körököröt ja muut lastenklassikot PLUS opitaan uusia. Meillä suosikkina on kutitusleikit.

  Vastaus

 5. Posted by A:n äiti on 23/09/2007 at 14.14

  Vauvan vaaka -cd on meillä ollut kovassa käytössä (ilman ohjekirjaa). Levyltä löytyy paljon mukavia, uusia lastenlauluja, jotka aikuisenkin korvassa kuulostavat mukavilta. Suosittelen!

  Vastaus

 6. Kiitos vastanneille! Vauvan vaaka -levy ja opaskirja meillä onkin, ja on ollut ihan mukavassa käytössä. Osa lauluista on ihan tosi liikkiksiä! Vaipanvaihtolorua käytetään aktiivisesti.

  Mutta tällä hetkellä haluaisin kaivaa muististani niitä ”vanhan ajan leikkejä”, siis sellaisia joita ehkä olen itse lapsena leikkinyt tms. Siis sitä Harakka huttua keittää -linjaa. Jotain löytyi Emman linkistä, täytyy vielä tsekata nuo kirjatkin.

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: