Perinne

Jo raskausajalta saakka olen laulanut Pöpölle kahta laulua, Oravan pesää sekä Pikku Inkerin laulua (”Tiu, tau tilhi äidin ryytimaassa…”). Muistan kun oma mummuni tapasi laulaa tuota tilhilaulua minulle sekä sylittelylauluna että iltalauluna. Juttelimme monet kerrat laulun sanoista ja surkuttelin kovasti pakkasessa pärjäämään joutuvaa pikkulintua. 

Tilhilaulusta tuli Pöpön synnyttyä meidän imetyslaulumme. Olen laulanut sitä melkein joka päivä ja monesti useitakin kertoja päivässä imetyshetken aikana. Laulusta on apua ainakin silloin, kun joudumme imuttelemaan jossakin levottomassa ja Pöpölle kovin mielenkiintoisessa paikassa, esim. kaupungilla. Laululla voi hieman rauhoittaa tunnelmaa ja luoda suojaavaa piiriä pienten korvien ympärille.

Rintaraivareihin laulusta sen sijaan ei tunnu olevan apua. Kun Popöläinen kiemurtelee, potkii. tönii ja riekkuu kaikin keinoin, äiteellä on helposti tippa linssissä ja tuskanhiki otsalla. Imetystukilistan vinkeistä mikään ei oikein tunnu istuvan meille. Ehkä aika auttaa – sitten joskus.

Mutta nämä tilhilaulun sanat: eivätkös ole kuin tehdyt imetystilanteeseen. Vieläkin, noin 300 kertaa laulua laulettuani, tulee joskus tippa linssiin näitä ajatellessa.

Pikku Inkerin laulu
säv. M. Nyberg, san. I. Kianto, sov. L. Kangas

Tiu, tau, tilhi,
äidin ryytimaassa,
joko sinä lensit
syömähän taas?

Syö, syö, tilhi,
punapihlajaani!
Heitä Inkerille
pikkusen myös!

Onko sulla kylmä?
Älä lennä poikkeen!
Minä haen vanttuut,
turkinkin tuon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: