Pätkiä

Neljä kuukautta mittarissa ja kaikki on pätkäistä.

Yöunet: mikä ihme niihin on mennyt? Meillähän on tähän asti nukuttu niiii-in hyvin: ollaan pärjätty yhdellä tai kahdella yösyötöllä. Nyt sitten viimeisen kolmen viikon aikana homma on revennyt käsiin. Viime yönä syötin vekaraa viisi kertaa tunnin-puolentoista välein. Pisin syöttöväli oli kaksi tuntia. Ja koska itse nukahdan joka syötölle ja herään puolen tunnin päästä huomaamaan, että imu on loppunut ja nostan lapsen takaisin omaan punkkaansa (joka on ihan oman sänkyni vieressä), merkitsee se kymmentä herätystä per yö. Jippii. Joinakin öinä olen pitänyt lasta kainalossa koko yön, antaen kaverin nukkua baaritiskillä ja palvellen itse itseään janon tullen, mutta silloin torkun niskat mutkalla, moksin lasta kyynerpäällä nenuun ja herään rättipoikkiuupuneena.

Päiväunet: Kolmen tunnin päikkärit ovat historiaa, yritti niitä sitten missä vimpaimessa tahansa (sänky/vaunut/kantoliina). Hyvä jos tuntia jaksetaan nukkua ja sitten jo parahdetaankin lohduttomaan itkuun, johon auttaa vain tissi. Joskus uni jatkuu suorilla siitä, mutta usein on noustava kanniskelemaan, jotta kaveri rauhoittuu. Ja eihän tunnin unipätkillä tämän ikäinen pärjää. Niinpä päivät ovat yhtä väsyitkua ja nukuttamista. Nukkumattia saatetaan tilata neljäkin kertaa saman iltapäivän aikana.

Syönnit: Voi herttileijaa meidän tissitappeluita. Vain yösyötöt menevät enää ilman painia ja vääntöä. Päivisin Pöpöläinen itkee nälkäänsä, ja kun otan hänet syliin syöttöasentoon, lapsiparka virittää voimansa äärimmilleen ja potkii ja riehuu ja kääntää kasvonsa pois tissiltä. Tuntuu että saan oikeasti jo käyttää voimaa hänen rauhoittelemiseensa. Sitten jonkin ajan päästä, ehkä kolmannella tai neljännellä yrityksellä Pöpö tarttuu tissiin sen näköisenä että ahaa, vihdoinkin pääsen syömään. Mutta muutamaa hetkeä myöhemmin tissi pulautetaan pois suusta ja alkaa lohduton parku. Ja kun tarjoan rintaa uudelleen, se ei kelpaa. Ja taas itketään ja painitaan.

Tuntuu että meillä tosiaan itketään enemmän kuin missään ikävaiheessa aikaisemmin: väsymyksestä, nälästä, tissin puutteesta, tissin tarjoamisesta, ikävystymisestä, mistä vaan. Ja yhä useammin ja useammin tuntuu, että en tiedä, mistä nyt tuulee ja mitä pitäisi tehdä. ”Ei äiti ymmärrä”, tulee sanottua monta kertaa päivässä.

5 responses to this post.

 1. Posted by Ansku on 27/06/2007 at 12.57

  Meillä loppui ihanat 3 h kestävät päikkärit, kun mittarissa oli 4,5 kk. Nyt parhaimmillaan nukutaan 1,5 h kerrallaan, yleensä 45 min-1 h. Ikää on nyt hieman päälle 5 kk.

  Ja mitä öihin tulee, toissa yönä olin innoissani, kun herättiin syömään vain klo 2 ja 5. Riemu oli lyhytaikaista, sillä viime yönä sain olla koko ajan pomppimassa ylös. Tää on niin tätä. Sanovat kuitenkin, että tätäkin aikaa tulee vielä kaipaamaan. Saas nähdä.

  Vastaus

 2. Posted by hna on 27/06/2007 at 13.18

  No huh! Meillä on taas palattu pitkiin yöuniin ja pitkiin päikkäreihinkin, ainakin siis parina päivänä. Raajat ristissä toivon, ettei ihan vielä homma kauheasti muuttuisi. Pitää tajuta nauttia siis nyt tästä, kun uni maistuu ja itsekin yöllä nukuttua. Vaikka tissillä huutaminen ja raivoaminen onkin meillä myös ihan jokapäiväinen juttu ja sitä ei vaan tajua mikä siinä hommassa mättää…

  Jaksamista!

  Vastaus

 3. Posted by Sari on 27/06/2007 at 14.30

  Meillä tuli tuossa vaiheessa myös repaleisia öitä, kunnes annoin tytölle kiinteitä, joilla taas saatiin normaali rytmi takaisin. Tyttö tarvitsi vain jo muutakin ruokaa kuin maitoa nälkänsä pitimiksi.

  Vastaus

 4. Posted by A:n äiti on 27/06/2007 at 15.42

  En (enää) muista millaisissa pätkissä meillä nukuttiin tuossa iässä. Alkuun yöt menivät 1-2 syötöllä, mutta jossain vaiheessa meno muuttui.

  Juuri kun ehti kiitellä hyviä, pitkiä yöunia, alkoi repaleisien öiden vaihe ja päinvastoin. Näitä vaiheita tuli ja meni, näin varoituksen sanana ;-)Noin 10 kk iässä yöheräilyt ja -syöpöttely loppuivat.

  Vastaus

 5. Posted by hna on 28/06/2007 at 8.01

  PeeeeÄssssPiste Haastoin sut, kts. Terveisiä perheestä.

  Vastaus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: